Psykiatri Hannu Lauerman kirja väärin hoitavista

15.4.2021

Valtakunnan psykiatri tuomitsi kirjansa uudispainoksessa tyyliinsä vääräoppisia ja väärin parannettuja. https://www.supla.fi/kirja/hannu-lauerma-usko-toivo-ja-huijaus

Kirjan anti oli ololtaan asiapainotteinen, mutta pohjimmiltaan ”tieteen” nimissä tuomitsemista. Vankimielisairaalan psykiatrin tekstejä usein lukiessa tulee mieleen, onko potilaiden perustuslaki turvattu, jos asenteet ovat hallinnossa niin vahvat?

Sivuutin asiaa Turun Sanomissa jo aiemmassa kirjassa: https://jounijamsa.fi/wp-content/uploads/2014/09/Noitavainoa-2000-luvulla-TS.pdf

Kategorioiduksi kirjassa nivottuna: Auervaarat, perinnehoidot, meridiaalit, hypnoosin antajat, kokemukset, käytännöt, homeopatia, kulttuurit, uskonnot, Jeesuksen käärinliina, Rasputin, ja moni muu.

Kolminaisuus: Lauerma, Knuuti, Myllykangas, ovat yrittäneet pelastaa väärin parannettuja ihmisiä jo yli 20v., vaikka apua ei ole edes pyydetty. Lieneekö kukaan koskaan hyötynyt heidän kampanjoista, mutta ihmisten välinen eripura niistä on lisääntynyt. Tuhansia lehtitilauksia on peruttu heidän kirjoitusten johdosta ja luottamus lääkäreihin on alati vähentynyt, koska kansalaisille hoidoista on syntynyt lähinnä hyviä kokemuksia.

Lääkärille potilas ei myöskään hoidoistaan nykyisin kerro, koska syntyisi luottamuspulaa ja tulisi merkintä potilasrekisteriin: ”potilas käyttää uskomushoitoja”, jolloin lääketieteen hoito voi lääkärin katsonnasta riippuen tapahtua jatkossa vain puolilla valoilla tai estyä kokonaan.

Lauerma esitti kirjassaan löytöjä, jossa terapeutti oli jossakin päin maailmaa jostain tuomittu. Leimaamalla ammattikuntia yksittäisten ihmisten tuomioilla, oli luonnollisesti heikko esitys. Mutta kun aiemmin on leimattu pelkillä teorioilla, niin olihan se jo tyhjää parempaa, vaikka vieläkin kovin ala-arvoista. Lääketieteestä tai sen toimijoista, Lauerma ei löytänyt tässäkään kirjassa moitittavaa.

On eri tapoja hoitaa sairauksia ja luonnolisesti erilaisia ihmisiä hoitoja antamassa, mutta väitän terapeutin vastaanoton olevan yksi turvallisin paikka maailmassa. Kun taas lääkärin vastaanotto lienee se vaarallisin, jos haitoista ja virheistä tilastoituihin vammoihin ja kuolemiin on uskomista. Vedottiin kirjassa rahastukseenkin, mutta lääkärit lienevät siinäkin kärjessä.

Pelkäänkin että suurin liikkeelle paneva voima näissä kampanjoissa on huono omatunto, joka helpottuu kun esittää ”syyllisiä” toisaalta.

Hoitomenetelmistä sen verran, että useimpia sairauksia voi hoitaa kahdella tavalla: Lääkitä oireita tai yrittää auttaa kehoa itseään parantamaan. Kehon auttaminen (akupunktio, homeopatia, manuaaliset hoidot, ruokavalio), olisivat monissa sairauksissa niitä ensisijaisia, turvallisimpia ja käytännössä toimivia malleja. Keski-Euroopassa asiat ovat jo paremmin, koska siellä myös lääkärit voivat harjoittaa kehoa tukevia hoitoja – kun Suomessa sitä vapautta halutaan kiristää kaikilta entisestään.

Turhaan olla huolissaan ”tieteen vastaisista hoidoista”, koska tarpeeton hoito häviää aina tarpeettomana. Ihmiset kyllä osaavat aina myös lääkäriasemalle, jos tuntevat sen tarvetta. Sanotaan todenperäisemmin niin, että medikalisoituminen on lisääntyvä, vakava ja kallis kansansairaus, jota pitäisi hoitaa tehokkaammin.