Vanhuksen liikalääkitys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liikalääkitys.

Emconcor, Dilpral, Ismox. Aspirin Cardio, Simvastatin, Aricept, Dinit… Siinä oli Erkin lääkevalikoimaa. Niillä pyrittiin hoitamaan kolesterolia, sydäntä, Alzheimerin-tautia, veritulppariskiä, verenpainetta.

Kyllähän se verenpaine ja verenkierto rauhoittuikin niin hyvin, että 2006 kun oli kuuma kesä, Erkki puki pitkät kalsarit ja pitkähihaisen vaatteiden alle, ettei olisi palellut.

– 2003 alkoi Erkin muisti oireilla jopa niin pahasti, ettei aina vaimoaan tai kotiaan tunnistanut. Öisin pimeässä Erkki ei enää löytänyt vessaan, kunto meni huonoksi, mitään ei olisi enää jaksanut tai huvittanut tehdä, muisti pätki entistä enemmän, kun muut hikoilivat Erkki paleli.

– Itsekin jouduin hakeutumaan ensiapuun sydänoireiden vuoksi. Lääkäri sanoi minulle ” Nyt täytyy rauhoittua ja keskittyä myös omaan terveyteen, muutoin joudut etsimään toisen hoitajan Erkille, kun oma kroppasi ei kestä”. Terveyskeskuksen reseptillä haetut sydänlääkkeet eivät toimineet niin soitin tuttavalle, joka oli jo aiemmin kertonut Jounista. Sanoin, että anna numero niin varaan ajan. Varasin ensimmäisen ajan lokakuussa 2006.

– Jouni mittasi laitteillaan mitä kehossa tapahtui ja kummasteli Erkin suurta lääkemäärää ja epäili lääkkeiden olevan suurin syy Erkin huonoon tilaan ja sanoi: ”Kun kädet ja jalat on noin kylmät on pääkin kylmä. Menkää lääkärin kanssa selvittämään lääkekuormaa, muuten ei Erkistä saa kalua .”

Aikaisemmin lääkärissä käytiin harvakseltaan ja reseptit uusittiin automaattisesti. Jos kysyi lääkäriltä tarvitsiko Erkki verenpainelääkitystä enää? Oli vastaus ”Kyllä, totta kai”. Vaikka kuinka kertoi, että stressaava työkin oli Erkiltä loppunut ja paineet oli varsin alhaiset, lääkitystä jatkettiin silti. Kun lopulta löytyi ymmärtävä lääkäri: Lääkkeitä ryhdyttiin vähentämään alkoikin tapahtua. Kun kolesteroli lääkitys lopetettiin loppuivat harhatkin.

– Aikaisemmin lääkäri sanoi harhojen kuuluvan Alzheimerin tautiin, mutta kummasti oireet väheni kun lopetettiin kolesterolilääkitys, kun jätettiin pois Emconcor, katosivat jatkuvat painajaiset ja yö unet rauhoittuivat. Kädet/jalat lämpenivät, vielä kun jätettiin Ismox pois niin väheni muistin pätkiminenkin.

Erkin syö enää Cardio aspirinia ja Ariceptia. Kohta vuoden kestänyt hoitosuhde Jounin luona on ollut suuri apu kummankin oireisiin. On syöty vitamiini/hivenainelisiä, omega öljyä, homeopatiaa, ym. Erkki tunnistaa taas kodin kuin puolisonkin, jaksaa pilkkoa puita ym.

Uskallan jättää Erkin nyt yksin kun käyn asioilla, aiemmin se ei tullut kuuloonkaan. Kun kaupasta tulee takaisin on Erkki keittänyt kahvit valmiiksi ja kattanut pöydän.

– Aamiaispöytäkin on aina valmiiksi laitettu. Huonoina aikoina  ei moista voinut edes kuvitella. Verenpainelääkitys on jäänyt pois ja paineet on pysyneet normaalina. Kolesterolilääkityksen aikana kokonaiskolesteroli oli 6, niin nyt se on 6.2, triglyseridit ovat laskeneet huomattavasti.

Myöskin vanhainkodissa työskentelevä sairaanhoitaja tytär on seurannut tarkasti isänsä tilannetta ja on myös ruvennut työnsä puolesta kiinnittämään huomiota vanhuksille syötettyjen lääkkeiden määrään. Varsinkin kun isä osaa taas kotiin ja tunnistaa tutut.

– Myöskin rytmihäiriöt jotka tulivat illalla töiden jälkeen ja yöllä, ovat pysyneet homeopaattisella lääkityksellä kurissa, sekä stressi on vähentynyt ja mieliala parantunut.

Olisin tuonut Erkin Jounin luokse jo aikaisemmin, mutta kun lääkärit sanoivat että Alzheimerin tautiin ei ole apua.