Sarjoittainen päänsärky/ Hortonin neuralgia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aiheena akupunktio

Irja Marttila Metsäkeskuksessa talousosastolla.

Työ tietokoneen ääressä toi tullessaan ns. hiirikäden ja kireä yläselän. Tuskaisin vaiva kuitenkin oli sarjoittainen päänsärky eli Hortonin-neuralgia, johon Irja sai avun terapeutti Jouni Jämsän luota. Särky oli vaivannut kolmen vuoden välein 26 vuotiaasta asti.

– Sarjoittaisen päänsäryn yksi nimitys on histamiini päänsärky tai itsemurha päänsärky, niin kova kipu on. Kuin tulikuuma naula olisi lyöty päänläpi. Kipu meni silmän takaa takaraivoon ja tuntui toispuoleisesti. Se kestää aina 6kk ja katoaa 3 vuodeksi tullakseen taas uudelleen. Kun löysin Jounin yhteystiedot keltaisilta sivuilta akupunktiohoitoja etsiessäni, oli särky vaivannut vasta ensimmäisen kuukauden verran ja 5 kuukautta olisi vielä ollut raastavaa särkyä jäljellä.

– Ensimmäisen akupunktio hoitokerran jälkeen olo tuntui kipeämmältä, jota kutsutaan alku reaktioksi. Toisella kerralla hoitoa täydennettiin tietokoneohjelmalla, jolla myös allergioita kartoitettiin ja ruokavaliotakin muutettiin. Hoitojen aikana tuli outo tunne, joka meni niskaa asti. Kotona söin tueksi ravinteita ja noudatin ruokavaliota. Niin lähti parantuminen ja päänsärky katosi. Eikä nyt mennyt sitä 6 kuukautta kuten ennen.

– Tämän jälkeen hoidettiin vielä akupunktiolla hiirikättä, jota oli jo kuntoutuksessa yritetty saada kuntoon, niin kuin lapojen seudun pistävää kipuakin. Nyt tilanne 4 hoidon jälkeen on: hiirikäsi ei vaivaa ollenkaan, se ei ole ollut vuosiin niin hyvä kuin nyt, poissa on myös päänsärky ja lavat voivat hyvin on vain hieman jäykkyyttä, mutta pistävä kipu on kadonnut kokonaan. Kaupanpäälliseksi turvotus on vähentynyt, sen huomaa ympärysmitasta kadonneina sentteinä.