Refluksivaiva ja lapsen ruokahaluttomuus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaisu on luokanopettaja Kokemäeltä. Kärsin varsin yleisestä vaivasta refluksi taudista. Tauti todettiin yliopiston järjestämässä ääniseulassa. Oireina hänellä oli palan tunne kurkussa ja limaisuutta. Varsinaista närästystä tai polttelun tunnetta ei ollut. Hoidoksi lääkäreiltä tuli happosalpaajia.

Vaiva diagnosoitiin n. 15 vuotta sitten ja 2 vuotta sitten ääni katosi lähes kokonaan. Lääkärin tutkiessa tarkemmin löytyi kyhmyt äänihuulissa, joiden aiheuttajiksi todettiin refluksi tauti ja kurkunpään tulehdus. Kyhmyt leikattiin ja edessä happosalpaajia ja refluksileikkaus.

– Se kuulosti ikävältä, mutta samoihin aikoihin kuulin sukulaiselta homeopaatti Jouni Jämsästä ja halusin kokeilla jotain muuta ensin. Kun olin vielä lukenut lehdestä, että pelkästään happosalpaajat aiheuttavat pitkäaikaisessa käytössä mm. osteoporoosia. Samalla varasin Jounille ajan myös hidaskasvuiselle5 v. pojalleni Juholle. Juhon pienikasvuisuutta oli tutkineet lastenlääkärit keksimättä kuitenkaan syytä pojan hitaaseen kasvuun tai ruokahaluttomuuteen.

– Tammikuussa tulin Juhon kanssa Lahteen vastaanotolle, jossa tutkittiin mm. ruoka-allergioita ja kehon häiriötiloja. Samalla selvisi muitakin terveyteen vaikuttavia asioita. Homeopaattisten valmisteiden ja tärkeäksi osoittautuneen ruokavalio muutosten myötä alkoikin tervehtyminen.

– Muutaman päivän jälkeen käynnistä sain kuitenkin itse kokea vielä elämäni närästyksen.

– Soitin Jounille ja kysyin, että menikö kaikki niin kuin piti, kun olin niin kipeä, että ei koskaan ennen. Jouni sanoi, että ”koeta kestää pari päivää”, ja niinhän siinä kävi. Parin päivän päästä alkureaktiosta voin jo paljon paremmin, alkoi tervehtyminen, ja palantunne äänenmenetyksineen olivat historiaa.

– Juho pojassa tapahtui myös iso muutos. Juho oli kärsinyt ruokahaluttomuudesta ikänsä ja piti aina eritavoin houkutella syömään. Juho söi niukasti ja kasvoi niukasti. Vastaanotolla saadun homeopaattisen lääkityksen myötä, alkoi kuitenkin kaikkien yllätykseksi poika pyytämään lisää ruokaa ja kertoi, että ”on nälkä”. Sanoin toisinaan pojalle, että aamupalahan oli tunti sitten niin poika sanoi, ”mutta kun on nälkä”, ja söikin hyvällä ruokahalulla pitkin päivää, usein jopa tunnin välein!

– Juho on kasvanut nyt sentin per kuukausi, aiemmin korkeintaan puoli senttiä per kuukausi. Ruokahalu on parempi. Minulta on palantunne kurkusta pois, limaisuutta ei ole ja vatsakin voi paremmin eikä turpoa, niin kuin ennen. Happosalpaajia en ole käyttänyt sitten ensikäynnin, leikkaukseen en jonota ja ääni on kestänyt hyvin.