Lapsen lymfarauhastulehdus. Lapsen krooninen suolisto-ongelma

IMG_1051web

Maria Holopaisen poika Jasper 5v lymfarauhastulehdus ja Matilda 4kk. syntymästä asti krooninen suolisto-ongelma.

–   Huhtikuussa Jasper pojan kaulalle ja päähän nousi isot patit ja käytin Jasperia yksityispuolen lääkärillä, jonka mukaan ne olivat turvonneita lymfarauhasia. Sanottiin että ne ehkä häviävät parin vuoden kuluessa ja asiaa pitää seurata.

–   Asia vaivasi kuitenkin kovasti ja kun ystävä sanoi, että Lahdessa on terapeutti, jolla hän on käyttänyt lapsiaan ja kehotti menemään sinne. Varasinkin ajan Jounille ja kesäkuun lopulla sinne sitten päästiinkin. Vastaanotolla selvisi sitten ongelmia, jotka osan jo tiesinkin – kuten home altistuma, mutta myös lymfa häiriötä epäiltiin. Saimme sitten hoidoksi homeopaattisia rakeita ja tueksi ruokavalion.

–    2 päivää käynnin jälkeen Jasperille nousi 40 asteen kuume, mutta oli hyväkuntoinen, söi hyvin eikä ollut väsynyt. Pian kuumeen jälkeen huomasin, että patit katosivat. Sen jälkeen ei ole ollut myöskään yskää, räkätautia tai korvatulehduksia. Jasper on myös virkistynyt ja ruokakin maistuu paremmin sekä ajoittain vaivanneet vatsa vaivat on vähentyneet. Sitten kului muutama kuukausi ja Jasperin pikkusisko Matilda syntyi.

– Matildalla oli sitten syntymästään asti ongelmia suoliston kanssa. Pari ensimmäistä viikkoa katseltiin, että alkaako se suolisto toimia ja kakka oli vihreää, savimaista, tuli ulos huonosti eikä pestessä tahtonut edes vedellä lähteä. Vatsa oli turvoksissa, lapsi itkuinen ja oksenteli paljon – ruoka kun ei mennyt eteenpäin, niin se tuli oksennuksena ulos. Matilda tarvitsi myös paljon syliä ja kanniskelua – jos hän oli sylistä poissa 10 minuuttia, alkoi itku, vaikka olin ihan vieressä. Illat olivat myös kovin itkuisia ja Matilda nukahti huonosti.

– Sairaanhoitaja ystäväni neuvoi auttamaan ulostamista kuumemittarilla ja sillä suoli sitten jotenkin tyhjennettiin. Lasten klinikalla Matildaa ultrattiin ja mitään poikkeavaa ei löytynyt – loppu tulos oli, että tilannetta seuraillaan ja mitään ei tarvitse tehdä. Ehdotettiin vain syöttää soseita ja erityisesti luumusosetta. Sitä Matilda söikin 2 viikkoa, mutta se pikemminkin turvotti vain lisää. Matilda sai myös refluksi diagnoosin. Itselläni oli tosi ristiriitainen olo, kun näki lapsen olevan kivulias, itkuinen, ilmavaivainen ja oksenteli niin paljon.

Lasten klinikalta suositeltiin sitten Levolac- valmistetta, joka auttoikin aluksi. Matilda käytti sitä 2 viikkoa, kunnes sen vaikutus hiipui ja lopulta sekään ei auttanut. Oman epilepsialääkitykseni vuoksi en halunnut Matildaa imettääkään kun lääkkeen turvallisuudesta ei täysin tiedetä, joten kokeiltiin erilaisia allergisille lapsille tarkoitettua maidonkorviketta. Ei auttanut nekään. Lääkärit oli sitä mieltä, että tämä ei ole normaalia ja epäilivät jotain hermostovikaa ja ajattelin, että kertokaa nyt ihmeessä jotakin? Tuli olo, että en voi odottaa yhtään enempää.

–  Lahteen suunnattiin jälleen Sadun ja Jounin luokse ja vastaanoton jälkeen saimme mukaan homeopaattisen lääkkeen. Vuorokausi käynnin jälkeen Matildan vatsa alkoi toimia jo heti aamulla, jota ei ollut tapahtunut vielä koskaan. Matilda kakkasikin 3-4 kertaa sellaista vanhan näköistä kakkaa, ja sen jälkeen vatsa on toiminut joka päivä. Vauva on ollut myös paljon rauhallisempi eikä tarvitse jatkuvaa syliä. Samoin oksentelut on loppunut, kuin hirveät ilmavaivakin. Ero entiseen on huomattava. Matilda nukahtaa myös paremmin ja on iloisempi. Nämä kaikki muutokset viikon aikana.

–   Vaikuttiko Matildan suolistovaivaan minulle raskausaikana määrätty epilepsialääke, jonka määrää vielä nostettiin raskauden aikanakin. Ihmettelin lääkkeen lisäämistä kovasti, kun minulla ei ole ollut kohtauksia pienelläkään lääkityksellä? Minulle vain vakuuteltiin raskauden aikana, että pitää lisätä lääkettä tai tulee kohtaus. Uskoin ja nostin annosta ohjeen mukaan. Myöhemmin yksityinen lääkäri sanoi, että raskauden aikana annosta ei olisi pitänyt nostaa vaan pitää minimissä. Onneksi ei sattunut mitään vakavampaa.

– Nämä lasten parantumiset on vaikuttanut myös koko perheeseen – me vanhemmatkin olemme pirteämpiä, ja aikaa jää myös enemmän Jasperille. Yrittäjänä jo ajattelin, kun lapset olivat koko ajan sairaita, että en voi kohta jatkaa yrittäjänä, koska en voi pitää lupaamiani aikatauluja. Nyt sekin tilanne on hallinnassa.