EDS -sairaus

IMG_1969a

Marianne Matikainen EDS sairaus ja luontainen hoito.

Kun sumu himmensi pään ja kipu lihakset – oli diagnoosina reumatauteihin kuuluva sidekudossairaus – EDS.

– EDS oireita ovat rasituksesta tulevat lihaskivut ja kova uupumus, joka voi tulla täysin yllättäen, vaikka kesken kotitöiden. Oireita on myös vatsa-, suolisto-oireet, mustelmataipumus, sydän oireet, lihasten normaalia nopeampi väsyminen rasituksesta ja yliliikkuvat nivelet. Sairastin tässä vaiheessa suolisto-oireita, lihaskipuja ja kovaa väsymystä.

– Väsymys oli jo niin paha, että oltiin diagnosoimassa myös kroonista väsymysoireyhtymää – aivot tuntuivat niin sumuisilta ja oli vaikea muistaa tai keskittyä enää mihinkään. Kuten EDS-sairailla yleensä on, niin myös fyysisen rasituksen jälkeen tulee kovia ja pitkäaikaisiakin kipuja. – Eräänkin siivousurakankin jälkeen: käsivarren lihakset olivat vuoden kipeät. Väsymyskin oli usein kuin lekalla päähän lyöty. Toisinaan kun saatoin tehdä kotitöitä ihan normaalisti, niin yhtäkkiä voimat olivat poissa ja oli pakko päästä lepäämään.

– Kuulin sitten CAM-terapeutti Jouni Jämsästä ja lähdin ennakkoluulottomasti hakemaan häneltä apua. Aluksi kylläkin lähinnä suolisto-oireisiini ja mahdollisesti väsymykseen. Hoitoina sain vastaanotolla bioresonans-hoitoa ja homeopaattista lääkettä, joilla kehon tila tuntui kovin nopeasti korjaantuvan. Samalla kerralla katsottiin yksilöidysti myös ruokavalio kuntoon. Ensikäynnistä kun oli mennyt noin kuukausi, tunsin olevan alati virkeä ja krooninen väsymys oli poissa ja aivojen sumu poissa. Ruokavaliokin tuntui olevan vihdoinkin oikea. Jaksan yllättävän hyvin nykyisin touhuta eikä kotitöidenkään lomassa tarvinnut välillä huilata – tuntuu aivan ihmeelliseltä.

– Olen käynyt Jounin luona kaikkiaan kolme kertaa ja ensimmäisestä käynnistä on nyt aikaa reilu vuosi. Väsymys on pysynyt poissa tai se on ollut tervettä eikä uupumuskohtauksia ole ollut lainkaan. Samoin pystyn nyt tekemään siivous tai remontti hommia, joihin aiemmin en olisi kyennyt mitenkään – jo siitä aiheutuvan kivunkaan johdosta. Aiemmin kun ei kipujen takia tehnyt mieli edes liikkua, niin nyt hoitojen jälkeen pystyn harjoittamaan liikuntaakin normaalisti. Aivosumu kun on hälvennyt, niin on muistikin korjaantunut ja keskittyminen on normaalia.

Kirjoitin näistä hyvistä kokemuksistani myös peruspalveluministeri Susanna Huoviselle sekä Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle, joiden olisi hyvä tietää näistä Suomessa vähemmän tunnetuista ja käytetyistä hoitomenetelmistä ja niiden hyödyistä.