Balettitanssijan selkäkipu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Balettitanssija Sannamaria Sumanen

Selkäni kipeytyi yli 3 vuotta sitten ja tila kroonistui. Selkäkipu säteili jalkoihin, niskaan ja päähän. Oireet esti balettitanssiharjoitukset lähes kokonaan. Juoksulenkille ei pystynyt menemään, kun jo 30 minuutin lenkin jälkeen meni pari päivää selkäkivun takia sängyn pohjalla. Särkylääkkeet eivät kipuihin tuoneet kuin hetken helpotuksen.

– Selkää yritettiin hoitaa myös fysioterapialla, osteopatialla, mutta kipu ei lähtenyt. Osteopatialla sain kyllä selän oikaistua, se kun on aina ollut hieman notkolla. Jounista kuulin sitten äidiltäni, isä olikin siellä jo aiemmin käynyt, ja äiti kehotti minuakin menemään.

– Ensimmäisellä kerralla Jouni hoiti bioresonans-, akupunktio-, homeopatia yhdistelmähoidoilla. Kotia mukaan tuli homeopatialääkitys ja oikeampi ruokavalio. Tulin ensimmäisen viikon aikana kipeämmäksi, mutta kaikki kipu lähti pois noin viikko ensikäynnin jälkeen.

– Selkä on pysynyt sen jälkeen uskomattoman hyvänä. Olen päässyt treenaamaan balettitanssia 4 kertaa viikossa, opetan 1 kerran viikossa ja käyn kuntoilemassa kerran viikossa. Kun selkä oli pahimmillaan, en päässyt treenaamaan kuin ehkä kerran viikossa.

– Kaikkiaan olen käynyt Jounin vastaanotolla neljä kertaa. Viimeksi hoidettiin jalkaa, josta kipu katosikin heti. Olen vieläkin äimistynyt hoitotuloksista ja siitä miten paljon se vaikuttaa mieleen, kun kroppa toimii, eikä kipua tunnu selässä enää lainkaan. Baletissa on niin paljon hienosäätöä, kuinka liikkeen pitää mennä. Joten on todella hienoa, kun keho tekee nyt sen mitä pyydetään. Kolme vuotta kivun kanssa on kuitenkin pitkä aika minun ikäiselle.

– Olinkin jo lopettamassa itselleni tärkeän baletin 3 vuoden kroonisten selkävaivojen vuoksi. Valmistun nyt fysioterapeutiksi, mutta se ammatti jää nyt sivuun, kun olen saanut tervehtymisen myötä baletin takaisin. Niin tärkeä laji on minulle.