Eläinkokeissa homeopatia oli antibiootille verrannollinen tai tehokkaampi hoito

24.7.2022

Iso-Britannian hallituksen teettämän selvityksen mukaan, vuonna 2050 kymmenen miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain infektiosairauksiin, koska antibiootit eivät tehoa muuntuneisiin bakteereihin.

Superbakteeri on bakteeri, joka on kehittänyt vastustuskyvyn tavallisille antibiooteille. Kaikkein vastustuskykyisimpiä bakteereja ei saada nujerrettua millään tunnetuilla antibiooteilla. Yleisimpiä superbakteereja Suomessa on ESBL bakteerit.

ESBL on lyhenne sanoista Extended-Spectrum Beta-Lactamase. Sillä tarkoitetaan bakteerien tuottamia entsyymejä, jotka hajottavat tiettyjä antibiootteja, kuten penisilliinejä ja kefalosporiineja. ESBL:stä on monta muunnosta, joista jotkut tuovat vastustuskyvyn eli resistenssin myös muille tärkeille antibiooteille, kuten fluorokinoloneille.

Tyypillisiä bakteerilajeja ESBL:lle ovat Escherichia coli- ja Klebsiella-bakteerit. Joskus ESBL-tuottoa esiintyy suolistoinfektioita aiheuttavissa bakteereissa, kuten salmonelloissa. Moniresistenttejä salmonellakantoja on todettu useassa Euroopan maassa sekä ihmisillä että eläimillä, mutta Suomessa ne eivät ole yleisiä.

Suurin riski saada ESBL-bakteeri on siipikarjanliha. ESBL-bakteereita on löydetty Suomessa 22 prosentissa broilerinlihapaketeista ja hyvin satunnaisesti naudoista ja sioista. EU:ssa määrä on huomattavasti isompi, eli broilerin lihasta keskimäärin 57 % sisältää bakteeria, Belgiassa huimat 100 prosenttia.

Onko antibiootille vaihtoehtoa?

Meksikolaistutkimuksessa vertailtiin homeopaattista valmistetta ja antibioottia (siprofloksasiini, [fluorokinoloni]) kanojen salmonelloosiin. Kaiken kaikkiaan testattiin 800 kanaa (kanat kuuluivat joko ensimmäiseen tai toiseen laatuluokkaan). Hoitokertoja oli kaksi, molemmissa neljä toistoa. Hoito aloitettiin, kun kanat olivat kahdeksan päivän ikäisiä.

Baptisia tinctoria 30C tai siprofloksasiinia annettiin 10 päivän aikana kanoille juomavedessä. Salmonelladiagnostiikkakokeet tehtiin lintujen ollessa 0, 8 ja 49 päivää vanhoja ja kuolleisuus laskettiin hoitojen päätyttyä.

Kuolleisuus oli Baptisia tinctoria -ryhmissä (ensimmäinen/toinen laatuluokka) 0,7125 ja 2,037. Siprofloksasiini-ryhmässä vastaavat luvut olivat 0,7245 ja 2,1848. Hoito oli siis yhtä tehokasta homeopaattisella valmisteella kuin antibioottia saaneilla.

Tämä ei ole ainut tutkimus homeopatiasta siipikarjan tulehduksellisiin tai tartunnallisiin sairauksiin.
Samanlaisen lopputuloksen sai myös Berchieri et al 2006. (Evaluation of isopathic treatment of Salmonella enteritidis in poultry) Homeopaattista hoitoa saaneilla kanoilla oli pienempi riski kehittää salmonellaa.

Kuin myös Hadipour et al. 2011 salmonellaan liittyvien homeopaattisten lääkkeiden vaikuttavuuden ohella tutkijaryhmä totesi homeopaattisten lääkkeiden olevan edullisia, turvallisia käyttää ja niitä saaneet kanat olivat pulskempia.

Tämä on hyvä ja tärkeä uutinen päättäjille, sillä on jo pakko vähentää antibioottien liiallista käyttöä ja jo pitkään käytettyä vaihtoehtoa todistetaan tutkimuksilla yhä enemmän. Homeopaattinen valmiste tuo toivottavasti tähän ongelmaan (antibioottiresistenssi) toimivan vaihtoehdon siipikarjan ja vastaavissa tuotannoissa.

Lähtee:
Sandoval, Morfin, Lopez. Preliminary research for testing Baptisia tinctoria 30c effectiveness against salmonellosis in first and second quality broiler chickens. Br Homeopath J 87(03): 131-134, 1998 https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1054/homp.1999.0228

Terveyskirjasto infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila: ESBL- ja CPE-bakteerit. Lääkärikirja Duodecim. 12.2.2020 https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01205

Ruokavirasto: Salmonella
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/zoonoosikeskus/mikrobilaakeresistenssi/zoonoosibakteerien-resistenssi/salmonella/

Berchieri, Turco, Paiva,  Oliveira, Sterzo Evaluation of isopathic treatment of Salmonella enteritidis in poultry 2006
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1016/j.homp.2006.01.007

Hadipour et al. 2011 Evaluation of the Homeopathic Remedies Medication on commercial broiler chickens performance. https://www.researchgate.net/publication/273199110_Evaluation_of_the_Homeopathic_Remedies_Medication_on_Commercial_Broiler_Chickens_Performance

Myös Itävältä on korvaamassa antibioottihoitoja homeopatialla: https://www.sozialministerium.at/Themen/Gesundheit/Antimikrobielle-Resistenzen-und-Gesundheitssystem-assoziierte-Infektionen/Antimikrobielle-Resistenzen/NAP-AMR–Der-Nationale-Aktionsplan-zur-Antibiotikaresistenz.html